Животът ви се случва в момента

Рекс Моън

„Не можеш да се върнеш и да промениш началото, но можеш да започнеш оттам, където си сега, и да промениш края.“

– К. С. Луис

Случвало ли ви се е известно време да си мислите за миналото и какво би се случило, ако бяхте взели различно решение? Може би сте поглеждали назад към обстоятелства, които са били извън вашия контрол и ви се е искало нещата да се бяха развили по малко по-различен начин. Мисля, че всеки от нас е имал такива мигове в живота си. Когато съм се хващал, че отделям прекалено много време в разсъждения за дреболии, все съм се опитвал да си напомням, че подобни мисли не са полезни и не могат променят изхода от дадена ситуация.

Едва ли някой може да се похвали, че животът не го е пооблъскал. Миналите ни неуспехи и грешки ни направляват и ни дават важни уроци. Но тези спомени могат и да са като неканени гости – добронамерени и безобидни в началото, но не след дълго наместени удобно и задържали се по-дълго, отколкото са желани.

Подобни размисли могат да се превърнат в малки въртящи се в ума ни нещица, които са напълно безполезни и могат да породят съмнения и несигурност. За вас такава може да е неловка случка пред хора, или пък грешка в работата, забавила цял проект. Оказвате се в ситуацията постоянно да „прожектирате“ сцената в съзнанието си и да мислите как сте можели да направите или кажете нещо различно, за да промените развръзката.

Миналото е странно нещо. Може да е извор на разкаяние и мисли в духа „ами ако...“, но може и да ни помага да научаваме ценни уроци, които да ни правят по-силни и да ни съдействат да израстваме.

Когато имате чувството, че затъвате в миналото, отстъпете крачка назад и вместо да се питате „какво можех да направя, за да променя нещата“, изместете гледната точка и помислете „какво научих, което ще ме направлява и ще ми помага да избирам по-правилно в бъдеще“. Когато си дадете сметка как такива моменти са ви подкрепяли да израствате в правилната посока, според мен бързо ще прозрете, че дори и нещо, което ни се струва грешка, има своя ценна цел и е допринесло да се превърнете в човека, който сте днес.

Никога няма да можете да се върнете в началото. Просто няма как. Но винаги можете да вземете научените уроци и да ги използвате, за да си изградите желания живот. Пред вас винаги има чисто ново начало и потенциалът на утрешния ден е безграничен!

Завинаги ваш,

Рекс Моън

Главен изпълнителен директор на ФЛП

Споделете с приятели:

Нагоре