Най-големите планини са в ума ни

Форевър

Новите посланици на марката Форевър пишат история и проправят път за ново поколение жени лидери. За някои пътят към осъществяването на мечтите прилича на изкачване по стръмните склонове на планина. От подножието изглежда невъзможно. Но е нужен само един човек, който да забие пикел в леда и да премине по тънкия като бръснач хребет на коварна планина, за да покаже на света, че към върха има и друга пътека. Е, понякога са нужни двама.

Сестрите близначки Таши и Нунгши Малик от деца мечтаят да изкачват истински планини. Знаят, че един ден ще покорят Еверест и са едва на 21, когато стават първите близначки, стъпили на високия 8 848,86 метра връх на най-високата планина в света. Като жени от Индия пътят им нагоре е по-труден от обикновено. Не заради изненадите на планината, а заради остарелите представи за ролята и мястото жените, властващи в родната им страна.

Докато израстват, Нунгши и Таши смело демонстрират амбициите си, но се налага да се изправят пред някои елементи от обществото, които са твърдо убедени, че планините не са за жени. Често най-силна опозиция срещат сред най-близките си. „Мисля, че истинските трудности идваха от къщи, от семейството ни,“ спомня си Таши. „Много от роднините ни бяха силно притеснени, включително майка ни. Когато имаш две дъщери, които искат да се занимават с очевидно рискован спорт, няма как да не се опитваш да ги разубеждаваш.“ Казват на сестрите, че няма да могат да носят екипировката си при изкачването в планината и че ще изгубят крайниците си от измръзвания. Дори и да не го изричат направо, във всеки подобен разговор задължително присъства подтекстът, че мястото на момичетата не е на Еверест. „Животът се свива и разширява пропорционално на смелостта ти,“ твърди Нунгши. „Смелостта да прекрачваме преградите в съзнанието си, да покоряваме планините в сърцата си.“

Но както Таши обича да казва, за върховете полът не е от значение. Единствената сила, способна да им попречи да постигнат целта си, е самата планина. Без помощ от приятелите и роднините си Нунгши и Таши трябва сами да се справят с подготовката и някак да намерят начин да съберат достатъчно средства, за да осъществят мечтаната експедиция. Постижението никак не е малко за две млади жени, търсещи подкрепа в спорт, който открай време е смятан за мъжки. Но те все пак успяват. На 19 май 2013 г. сестрите Малик стъпват на връх Еверест. Този миг променя всичко. „В страни като нашата мъжете ти нямат доверие и постоянно поставят под съмнение заниманията ти,“ споделя Нунгши. „Така че когато момиче постигне нещо, цялата нация празнува. Жените се чувстват вдъхновени и проявяват интерес към нас и живота ни.“

За близначките покоряването на Еверест е едва началото. Щом се връщат у дома, те започват да планират следващата си експедиция, а после и следващата. Всеки връх е поредна стъпка в историята и само за три кратки години двете се превръщат в най-младите хора и единствените сестри, завършили Големия изследователски шлем, включващ изкачване на най-високите върхове на всички континенти и стъпване на двата полюса на Земята.

ДА НАМЕРИШ ПО-ВЪЗВИШЕНО ПРИЗВАНИЕ

Постиженията им привличат голямо внимание и двете сестри придобиват известност в Индия. Те си припомнят нощите в планината, когато се научават да спят, докато ураганни ветрове диво плющят в палатката им и я тресат с часове. Всеки ден носи ново изпитание за смелостта и издръжливостта им, давайки им хиляди нови причини да се откажат. Но те не се предават.

Планината укрепва решимостта им да станат двигател за положителна промяна у дома и ги въодушевява да използват известността си, за да вдъхновяват момичетата в Индия да преследват безкомпромисно мечтите си. Нунгши и Таши не изкачват планини за чест и слава, а за да проправят път и за други жени. На планинските върхове сестрите Малик откриват още по-възвишено призвание – менторство.

Основават фондацията „НунгшиТаши“ с идеята, че заниманията сред природата могат да играят ключова роля за обучението на младите жени. „Толкова много научихме от приключенията си в планините,“ казва Таши. „Тренировките и изкачванията ни показаха, че трябва се отнасяме с уважение към нещата наоколо и да внимаваме какъв отпечатък оставяме върху планетата. Да си навън ти помага да разбереш как виждаш живота и толкова много от въпросите, които си задаваме, се избистрят.“

Нунгши и Таши казват, че мисията на фондацията им е не само да обучава момичета, но и да създава следващото поколение жени лидери, които да вдъхновяват и напътстват другите. „В Индия е много трудно да намериш ментор,“ казва Нунгши. „Когато попитате жена чий пример следва в живота, обикновено споменава мъжко име. Изключително рядко е да срещнеш хора, които назовават други жени.“

Благодарение на фондацията им тази тенденция вече избледнява. Но сестрите Малик не наблюдават процеса отстрани. Подходът им е много активен, като предлагат постоянни напътствия и работят с хората, за да им помагат да дават воля на потенциала си. „Идеята е да създадем култура, безопасно пространство, където хората да могат да говорят за неща, които иначе не биха посмели да обсъждат,“ казва Таши. „Много жени не разполагат с това у дома и така успяхме да запълним тази празнота за доста индийки.“ Фондацията оказва въздействие не само върху момичетата, които се записват в програмата. Все повече родители се отварят към различна идеология, която зачита колко важно е да се дава шанс на момичетата да чертаят сами бъдещето си и да следват собствените си амбиции.

ПЪЛЕН НАПРЕД

Макар почти целият свят да бе парализиран от пандемията през последните години, Нугши и Таши не спират да планират следващата си поредица от приключения. Но колкото и много да им предстоят, близначките работят и върху книга, която ще разказва за изумителните им преживелици, благодарение на които осъществяват непрестанно растящия си списък от мечти и вдъхновяват млади жени от Индия и целия свят.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАЙ-НОВИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА МАРКАТА ФОРЕВЪР

Много сме въодушевени да приветстваме Нунгши и Таши Малик в глобалното си семейство. Ценностите им да насърчават здрави тела и умове, като същевременно събарят прегради и вдъхновяват другите да преследват мечтите си, въплъщават същността на Форевър. Компанията ни е горда да си сътрудничи с Нунгши и Таши, докато те продължават да пишат история и да окрилят следващото поколение лидери. Знаем, че тези невероятни жени ще продължат да покоряват нови върхове и да поставят още световни рекорди и нямаме търпение да ги подкрепяме в пътешествието им. Вижте само някои от нещата, които са постигнали дотук!

  • На 21-годишна възраст стават първите близначки, покорили връх Еверест.
  • Те са първите сестри и най-младите в историята завършили Големия изследователски шлем, като изкачват най-високите върхове на всички континенти и стигат до Северния и Южния полюс.
  • Сестрите Малик печелят най-престижната индийска приключенска награда, носеща името на Тенсинг Норгей – непалски алпинист, участвал в първото успешно изкачване на Еверест и в още шест експедиции към върха.
  • Президентът на Исландия им връчва наградата за млади изследователи Лейф Ериксон.
  • Основават първата индийска лидерска академия на открито, наречена фондация НунгшиТаши.

Споделете с приятели:

Нагоре