Бъдете подготвени за есента с храна от кошера

Амилия Брус, Форевър Великобритания

През есента най-хубаво е да се разхождаме на свеж въздух, увити в топли шалове и пуловери и да се стараем да се грижим добре за здравето си. Ето защо този ноември посвещаваме на скромната медоносна пчеличка и уникалните продукти, произвеждани от нея. Те преливат от хранителни вещества, от които могат да се възползват не само обитателите на кошера, но и ние също.

Пчели живеят на всеки континент освен на Антарктида и съществуват около 20 хиляди познати видове. Работата им е много целенасочена – да опрашват дърветата и растенията. Благодарение на опрашването културите се възпроизвеждат и раждат плодове и семена, което означава много дървета, храсти, цветя и растения за храна, кислород и баланс на нашата екосистема.

Освен че опрашват растенията, полезните насекоми произвеждат и уникални субстанции за храна и защита на пчелните семейства. Продуктите от кошера са изключително питателни и полезни и за човека. Основните са четири: мед (зимното гориво на кошера), прополис (строителен и защитен материал), пчелно млечице (богата на нутриенти храна за пчелата-майка) и прашец (ежедневна храна за работничките, богата на ензими). Ползите от тях са на почит от векове и дори древните египтяни използвали мед и прополис в лечебни средства и техники.

Пчелен мед

Медът е един от най-старите източници на храна, осигуряващ естествена енергия, както на пчелите, така и на хората. Златният еликсир се произвежда от нектара, който пчелите събират от цветята и затова съществуват толкова много видове мед – ароматът, цветът и консистенцията зависят от типа цветя, от които нектарът е събиран. Смята се, че колкото по-тъмен е цветът на меда, толкова по-богат е на биокативни растителни съединения. Ако редовно посягате към рафинираната захар, определено трябва да помислите дали да не я замените с опаковка пчелен мед от Форевър.

Той е един от популярните ни продукти благодарение на чистия си вкус. Напълно натуралният подсладител е естествено питателен и идеален за заместване на преработената захар във вашия хранителен режим.

Знаете ли, че…?

Пчелите са супер продуктивни – медоносните пчели произвеждат три до четири пъти повече мед, отколкото им е необходим за изхранване на кошера през зимата. Така природата ни дава възможност да събираме мед, без да вредим на пчелните семейства.

Прополис

Той може би е от по-малко познатите пчелни продукти, но е жизненоважен за сигурността и благополучието на кошера. Лепкавата субстанция представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Използват го за дезинфекция и защита на кошерите от патогени. Прополисът има натурални антисептични, противогъбични, антибактериални, антувирусни и антимикробни свойства, за да могат пчелите да живеят спокойно, без да се притесняват от агресията на външните фактори.

Пчелният прополис на Форевър е дъвчаща таблетка, която лесно се преработва и усвоява в тялото. Правим прополисови хранителни добавки от десетилетия и сме едни от най-старите производители на пазара. Гордеем се, че предлагаме много високо качество и чистота, на които можете да се доверите.

Знаете ли, че…?

Думата „прополис“ идва от гръцки и може да се интерпретира като „защита на града“.

Пчелно млечице

Натуралното пчелно млечице, което на специализиран пчеларски език всъщност се нарича маточно, е изключително питателно и сложно от биохимична гледна точка. Всички пчелни ларви се хранят с него през първите няколко дни от живота си, но когато пораснат достатъчно, че да могат да се определят като работнички (женски) или търтеи (мъжки), престават да бъдат хранени с ценната субстанция. Ларвите, които имат потенциала да станат пчели-майки, се затварят в специални маточници, където се развиват, консумирайки специалното пчелно млечице. Зрялата пчела-майка, избрана от семейството, се храни изключително само с питателния материал, като се смята, че той допринася за подхранване на яйчниците ѝ, за да може да снася безброй яйца.

Обикновено в семейството има по една пчела-майка и тя става много по-голяма от останалите обитатели на кошера. Може да използва жилото си многократно и надживява всички останали пчели с няколко години. Задачата ѝ е да снася хиляди яйца всекидневно и всички останали пчели в кошера са готови да направят всичко по силите си, за да я защитят.

Пчелното млечице представлява богата млечна субстанция, състояща се от протеини, прости захари, мастни киселини, микроелементи и витамини В5 и В6. Маточното млечице, използвано за създаването на хранителната ни добавка, се събира по много старателен метод, усъвършенстван през десетилетията. За целта Форевър създава имитации на маточници в малки семейства от млади пчели, които инстинктивно започват да ги пълнят с млечице. Процесът изисква голямо внимание и изключително прецизен контрол. Средно са нужни около хиляда тридневни пълни маточника за производството на около половин килограм млечице.

Знаете ли, че?

Пчелата-майка не са само снася до 2 500 яйца на ден, но и произвежда химически съединения, които диктуват поведението на целия кошер.

Прашец

И докато пчелата-майка се угощава с пчелно млечице, работничките и търтеите похапват ферментирал прашец. Като прелитат от цвят на цвят, пчелите опрашват растенията и задвижват цялата екосистема, а също и събират цветен прашец за храна. Пчелният полен е отличен натурален източник на нутриенти, включително протеини, аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали. Този питателен продукт осигурява на пчелите всичко, от което се нуждаят, за да оцелеят и поддържа целия кошер сит, продуктивен и силен.

Пчелният прашец, използван в добавката на Форевър, се събира чрез патентовани капанчета за полен, които не разрушават семейството. Съчетаваме го с мед и пчелно млечице, за да създадем пчелния прашец на Форевър – свежа и мощна хранителна добавка.

Знаете ли, че?

Прашецът осигурява на работливите пчелички всичко необходимо за живот и именно затова понякога можете да чуете да го наричат „амброзия“ (както наричали храната на боговете в древногръцката митология).

Намаляването на популациите на медоносните пчелите по света е много сериозен проблем, през 2017-а и 2018-а няколко разновидности пчели са включени в списъка на застрашените видове. Това е особено тревожно, защото съществуването на тези насекоми е пряко свързано с живота на планетата ни! Ето защо Форевър извлича нутриентите от кошера единствено с методи, щадящи пчелните семейства, които им позволяват да процъфтяват.

Споделете с приятели:

Нагоре