Мисловна храна

Форевър

Как да подхранвате съзнанието и душата си, за да се чувствате отлично

Имате ли ясна представа какво е необходимо, за да се чувствате по най-добрия възможен начин всеки ден – и физически, и емоционално?

Доброто общо състояние не е двуизмерно понятие, зависещо единствено от диетата и движението. С какво подхранвате ума си е също толкова важно. И най-добрият хранителен режим и изобилието от физическа активност невинаги са достатъчни, за да се чувствате уравновесени, продуктивни и щастливи. Трябва да възприеме 360-градусов подход към здравето си, като се грижите и за съзнанието и душата си.

ПОДХРАНВАЙТЕ ДУХА СИ С МЕДИТАЦИЯ

Медитацията е метод на хиляди години. Практиката първоначално се използвала, за да помогне на хората да задълбочат познанията си за мистичните и духовните сили. Мнозина и до днес я използват за духовни цели, но не са малко и научните изследвания, които документират ползите ѝ за здравето. Медитацията може да предложи дълбоко състояние на отпускане, успокояване на ума и цялостно здраве в съчетание с емоционални предимства.

ПОДХРАНВАЙТЕ СПОКОЙСТВИЕТО СИ С ЧИСТА СРЕДА

Балансът у дома е ключов фактор за покоя и равновесието в ума. Според проучванията безпорядъкът и хаосът у дома увеличава усещанията за тревожност, депресия и умора. Пролетта е идеален сезон за почистване. Подредете безпорядъка и намалете вещите в дома си. Разчистването на личното ви пространство прави чудеса за освобождаване на съзнанието. В чиста и подредена среда ще се чувствате по-щастливи и по-спокойни.

ПОДХРАНВАЙТЕ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ НЕ СТЕ САМИ СЪС СМИСЛЕНИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Хората са социални същества. Обкръжението оформя мирогледа ни и предлага подкрепа, когато имаме най-голяма нужда от нея. Според проучванията хората, които се чувстват по-свързани с другите, имат по-ниски нива на тревожност и потиснатост. Нормалният социален живот също може да повиши самочувствието, емпатията и да направи хората по-доверчиви. Всичко това, разбира се, зависи от качеството на взаимоотношенията ви. Търсете хората, които внасят радост и позитивизъм в живота ви.

ПОДХРАНВАЙТЕ ПОЗНАНИЯТА СИ С ДОБРА КНИГА

Всеки обича хубавите книги, но от страниците им получавате далеч повече от просто интересна история. Четенето на всякакви книги укрепва мозъка. ЯМР снимки показват, че мозъчната активност се повишава и остава висока няколко дни след дочитането на книга. Проучвания доказват, че четенето също подобрява емпатията, обогатява речника и играе ключова роля за превенция на възрастовото отслабване на когнитивните функции. От четенето има широк спектър от ползи, преминаващи отвъд часовете забавление, които добрата книга предлага.

ПОДХРАНВАЙТЕ ТВОРЧЕСТВОТО СИ С ПИСАНЕ

Простичкото действие да седнеш на тихо място с лист и химикалка може да окаже силно въздействие върху ума. Доказано е, че дори свободното писане на каквото ти дойде наум подобрява структурирането на мисълта, облекчава стреса, подобрява паметта и повишава креативността. Пишете в каквато форма и по каквато тема ви хрумне. Ще откриете, че тази практика помага за самоанализ и формулиране на мисли и идеи, които преди са ви се стрували неясни и неуловими.

ПОДХРАНВАЙТЕ ДУШАТА СИ, ПОМАГАЙКИ НА ДРУГИТЕ

Социолози проследяват над 2 000 души за петгодишен период и установяват, че онези от тях, които отделят повече от пет часа месечно за доброволческа работа, сами се описват като „много щастливи“. Да помагаш на другите дава усещане за смисъл и удовлетворение, като същевременно укрепва общностите и взаимоотношенията. Според науката това може да бъде полезно за вас и физически, намалявайки стреса, понижавайки кръвното налягане и облекчавайки чувството за самота и потиснатост. А най-хубавото е, че не само подобрявате собствения си живот, но и този на хората, на които помагате.

ПОДХРАНВАЙТЕ УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО СИ С БЛАГОДАРНОСТ

Преследването на желаната цел става далеч по-трудно, когато не си благодарен за онова, което имаш. Започвайте всеки свой ден с размисъл за всичко, за което трябва да сте благодарни. Може да е каквото пожелаете – от любящо семейство и верни приятели до работа или покрив над главата. Ако съзнателно търсите тези неща, ще откриете, че навсякъде около вас има по нещо, за което да сте благодарни.

 

Нуждае ли се от диета мозъкът ви?

Макар да е важно да храним тялото и ума си със здравословни навици, може да имате нужда и от ограничаване на влиянията, които потенциално внасят негативизъм в живота ви. Прекаляването с неща, които в малки дози са приемливи, може да започне да вреди на душевното ви здраве, креативността и продуктивността ви.

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Специалистите са единодушни, че както много други хубави неща и социалните мрежи е най-добре да се използват с мярка. Според проучванията преглеждането на потока освобождава допамин, предизвикващ усещане за наслада. Но обратната страна на монетата е, че тези платформи са създадени така, че да ви карат да плъзгате все по-надолу и да преглеждате безкрай, а прекомерното им използване се свързва с повишена тревожност, депресии и дори физически заболявания. Ако ви е трудно сами да регулирате времето си в социалните мрежи, не сте единствените. Опитайте да ползвате приложения, които поставят дневни лимити на употребата на социални мрежи. Има и добавки към браузърите, които блокират такива сайтове след изтичане на зададеното времево ограничение.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Гледането на телевизия може да е полезно. Образователните програми и новините ви помагат да сте информирани, а любимите ви филми и сериали могат да предложат така нужното ни бягство или забавление. Но гледането на три или повече часа дневно може да доведе до поведенчески и здравословни проблеми, а също и да наруши съня. Във времената на филмовите маратони е научно доказано, че към телевизията можем да се пристрастяваме също толкова, колкото и към социалните мрежи, което налага поставяне на ограничения. Трябва да се опитвате да избягвате гледане на телевизия и точно преди лягане, защото може много да затрудни заспиването.

РАБОТА

Дигиталният начин на живот ни дава по-добра възможност от всякога да сме постоянно свързани с работата си. Но това е нож с две остриета. Ако се окаже, че отговаряте на служебни мейли или следите различни проекти по всяко време на денонощието, може да си вредите повече, отколкото да си помагате. Според Клиниката „Майо“ прекарването на прекалено много време, свързани с работата си, може да предизвика „прегаряне“, известно и като бърнаут, водещо до умора, раздразнителност, липса на мотивация и по-ниско качество на работата. Лекуването от прегаряне е в баланса. Разграничаването на работата от личното време не само ще ви помогне да се чувствате по-щастливи, но и ще подобри качеството на всичко, което вършите.

И съвсем малко време върши чудеса

Цял живот ще берете плодовете от мъничкото време, което отделяте всеки ден за подхранване на душата и ума си. Ако подобрите мисловната си храна, ще сте по-мотивирани, по-малко стресирани и ще гледате на света от по-положителен ъгъл. Опитайте, няма да съжалявате!

Споделете с приятели:

Нагоре