Отново на училище без стрес

Форевър

Дните преди 15 септември могат да са вълнуващи, но и напрегнати за семействата. В края на лятото е време да се върнем към учебен режим. За преход с по-малко стрес ви предлагаме няколко практични съвета за родители. Надяваме се да ви помогнат да подготвите децата си за успешно и гладко началото на учебната година.

Подготовка и организация

Започнете отрано с дневния режим и програма, за да могат децата да преминат постепенно от свободата на ваканционните дни към организираното ежедневие.

Направете си списък с училищните пособия, от които ще имат нужда и опитайте да ги набавите навреме и да избегнете лудницата в последния момент. Ако подготвяте повече от едно дете за училище, надписвайте всички дрешки и пособия, за да няма объркване и напрежение.

Връщане към режим

Постепенно премествайте часовете на лягане и ставане, за да ги приближите до тези през учебната година. Така децата ще се адаптират по-лесно и ще намалите сутрешния хаос. За гладко начало на деня е добре детето да има ясен сутрешен режим. Включете в него миене на зъбите с гела ФОРЕВЪР БРАЙТ, чаша АЛОЕ И ПРАСКОВИ или АЛОЕ МАНГО и таблетка за смучене ФОРЕВЪР КИДС, за да сте спокойни, че растящият организъм е подкрепен.

Определете конкретно време и място за писане на домашни и учене, за да изградите навик. Последователността помага на децата да се концентрират и да са по-продуктивни.

Здравословни навици

Планирайте балансирани ястия и похапвания между тях, за да са заредени децата с енергия през целия ден. Не е лесно да накараме малчуганите да внимават какво слагат в устата си, но с планиране и осигуряване на здравословните неща, които обичат, вероятността да успеем ще е по-голяма.

Сънят и движението също са много важни за способността за учене и за развитието на децата. Затова и вече споменатият режим е важен – лягане и ставане по едно и също време ще се отрази добре на съня им. Насърчавайте ги и да се движат редовно през деня, за да са активни и фокусирани.

Емоционална подкрепа

Общувайте открито с децата, обсъждайте как се чувстват и какви са очакванията им от новата учебна година. Това ще им помогне да се чувстват чути и подкрепени. Насърчавайте ги, подсилвайте положителна нагласа и градете увереност. Позитивното отношение може много да промени начина, по който възприемат училището.

Опитвайте се да контролирате тревожността и стреса, които могат да измъчват децата преди началото на учебната година. Не забравяйте, че децата попиват като гъби средата, в която растат, и поведението на родителите си. Ако вие сте тревожни и нервни, не можете да очаквате, че детето ви ще е спокойно. Доста ефективни могат да бъдат прости техники за релаксация.

Поставяне на цели и очаквания

Помогнете на децата да си поставят реалистични учебни цели и направете план за постигането им. Това ще ги мотивира и ще им помогне да са целенасочени. Обсъдете и поставете ясни очаквания за поведение както у дома, така и в училище.

Контрол върху технологиите

Ограничавайте времето пред екрани на телефони, таблети и компютри, като наложите правила за ползването на устройства през делничните дни, за да не пречат на писането на домашни и съня. Балансът е ключов за ефективен контрол. Следете какво правят децата ви онлайн и се старайте да осигурявате безопасността им интернет. Потърсете подходящи приложения за родителски контрол както на съдържанието, до което имат достъп, така и на времето, прекарвано пред устройствата.

Ангажирайте се в училище

Запознайте се с учителите. Имайте предвид, че те ще добият представа за семейството ви през очите на детето, а и ще знаят как се държи то, когато е само, без вас. Това означава, че можете да получите много полезна информация за него от учителите – дали има някаква затруднения в ученето или общуването. Учителите са ваши съюзници и трябва да говорите с тях редовно.

Следете училищната комуникация и се включвайте в различни дейности. Ако сте информирани и ангажирани, можете да подкрепяте детето си по-добре.

Извънкласни занимания

Насърчавайте участието в допълнителни занимания за развиване на различни умения, но поддържайте баланс с училищната натовареност. Подкрепяйте детето да се запознава с нови интереси и хобита и го учете да управлява времето си. Така ще може да съчетава извънкласните дейности с учебните си ангажименти. Ефективното управление на времето намалява стреса и подобрява продуктивността.

Общуване и приятелства

Насърчавайте общуването с други деца и съдействайте за поддържане на съществуващи приятелства и за създаване на нови. Доброто общуване с връстници е изключително важно за емоционалното състояние на децата. Учете малчуганите и на техники за разрешаване на конфликти, които да им помагат да се справят с предизвикателства в комуникацията.

Споделете с приятели:

Нагоре