Алое вера през вековете

По материали на Форевър Великобритания

В средата на май Форевър навърши 45 години, което е добър повод да обърнем внимание на това, което е в сърцевината на компанията и продуктите ни – растението чудо АЛОЕ ВЕРА.

Историята на алоето

Хората използват алое вера заради успокояващите му свойства от поне 4000 години. Естествените му успокояващи, охлаждащи и овлажняващи качества са ценени през цялата човешка история.

Историци и изследователи откриват доказателства, че растението е използвано като полезна билка още в древна Индия. Името му на санскрит е „кумари“, което означава „богиня“. То е важна част от аюрведическата медицина за поддържане на общо добро състояние на тялото.

Алоето също е било част от арсенала и на древногръцките и римските лечители. Намерени са и документи, че Аристотел убеждава Александър Македонски да покори остров Сокотра именно заради растящото там ценно алое, нужно за лечение на ранените му воини.

Смята се също, че древноегипетските кралици Нефертити и Клеопатра са използвали алоето, за да поддържат красотата си. В китайската култура пък растението се е използвало още по времето на пътешествията на Марко Поло и е част от всекидневието на хората там от векове.

Свойствата на алое вера

Алоето е сукулент и макар да съществуват стотици негови разновидности, за най-добър е обявен видът Aloe Barbadensis Miller. Плътният слой гел в листата му е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества.

Алоето притежава многобройни полезни качества, които ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме по-добре отвътре и отвън. От подкрепа на цялостното здраве и жизненост до успокояване и обгрижване на кожата, то също подпомага имунната система и е идеален помощник за добро храносмилане и балансиране на чревната флора.

Сочните листа на алоето съдържат богато разнообразие от хранителни вещества, но освен че всяко от тях действа благотворно само по себе си, комбинираното им действие и баланс имат по-мощен съвместен ефект, отколкото може да се очаква от механичния им сбор. Те взаимно подпомагат и засилват действието си, защото работят в синергия. Алоето притежава и адаптогенни свойства, което означава, че има потенциала да подсилва общата устойчивост на организма на вредни влияния като инфекции и стрес.

Една от многобройните полезни съставки на алоето се нарича ацеманан и представлява уникален полизахарид, който откриваме единствено в него. Смята се, че повечето полезни свойства на алоето се дължат именно на ацеманана. Растението облекчава леки изгаряния, овлажнява и успокоява кожни раздразнения и дори подпомага естествената регенерация на кожата.

Качеството на Форевър

Форевър е най-големият производител на алое в света. На площ, надхвърляща три хиляди хектара в Тексас и Доминиканската Република, Форевър отглежда 20 милиона растения и произвежда средно по повече от 27 хиляди тона алое вера гел всяка година.

Гордеем се, че притежаваме целия процес — полетата с алое, производствените предприятия, отдела за проучвания и развой, лабораториите за качествен контрол и каналите за разпространение. Можем наистина да наречем цикъла си на производство „от растението до продукта до вас“.

Ние берем алоето си на ръка и в продуктите си влагаме само гела от вътрешността на листата. Беленето им също става ръчно, а цялостната обработка на отрязаните узрели листа се извършва в рамките на не повече от шест часа, за да се съхранят всички полезни свойства на растението. Уникалният ни патентован асептичен процес на преработка гарантира, че ефикасността се запазва максимално.

Най-популярният и знаков продукт на Форевър – ГЕЛЪТ ОТ АЛОЕ ВЕРА, съдържа 99.7% гел от вътрешността на листата. Към него добавихме и витамин С, който допринася за нормалната функция на имунната система, за метаболизма и производството на енергия.

Във Форевър разбираме от алое и нашите алое напитки са възможно най-близките до пресния гел от свежите листа.

МНСА е гарант за високо качество

През годините алое вера набира все по-голяма популярност сред производители и потребители. По рафтовете в дрогериите и магазините е пълно с какви ли не продукти, чиито опаковки се хвалят, че съдържат полезното растение. Още преди повече от 40 години хората осъзнават, че някои недобросъвестни производители добавят ненужни примеси към алое продуктите, за да увеличат печалбите си. Други пък, въпреки твърденията по етикетите, всъщност влагат минимални количества от растението. Всичко това налага създаването на определени стандарти за запазване на качеството и почтеността.

Международният научен съвет за алое (МНСА) е създаден през 1981 г. с цел да защитава производителите на алое продукти от нелоялна конкуренция. Съветът е основан като независим регулаторен орган, финансиран от членските такси на всички производители, чиито продукти отговарят на съответните високи стандарти за качество и чистота. Едва две години след появата на МНСА в него вече членуват 25 компании, които създават „морален кодекс“ и програми за тестове и изследвания. Производителите, чиито изделия отговарят на изискванията на МНСА, получават сертификат и могат да ползват одобрителния печат на съвета.

Два от продуктите на Форевър – ГЕЛЪТ ОТ АЛОЕ ВЕРА и АЛОЕ БЕРИ НЕКТАРЪТ, са първите получили одобрителния печат на МНСА. Всъщност гелът от вътрешността на листата на алое вера, който влагаме в напитките си, далеч надхвърля изискванията на МНСА за одобрение. Алоето на Форевър съдържа около два пъти по-високи количества ацеманан от прага за сертифициране от МНСА и отговаря на всички останали критерии за качество, чистота, ефикасност и състав.

Сами виждате, че с Форевър можете да се насладите на полезните свойства на алоето така, както природата го е създала!

Споделете с приятели:

Нагоре