Витамин D и вашето здраве

Форевър България

Откриването на витамин D през 1920 г. е кулминацията на дълго търсене на причините за появата на рахит у децата и на начин за предотвратяването му. Но разрешаването на проблема с рахита е едва начало на проучванията каква роля играе за човешкото здраве.

Една от най-известните функции на витамин D си остава способността му да допринася за нормалното усвояването и използване на други нутриенти като калций и фосфор, които са важни за здравето на костите, зъбите и мускулите. Той също подкрепя функцията на имунната система и участва в процеса на клетъчно делене. Смята се, че играе роля в синтеза на невротрансмитери като серотонина, който се свързва с настроението.

Витамин D е един от тринайсетте витамина, открити в началото на ХХ в. от лекари, изучаващи състояния, причинени от хранителни дефицити. Оттогава учените определят витамините като органични химикали, които трябва да се набавят чрез храната, защото не се произвеждат от организма.

Витамин или не?

И макар витамин D да отстоява стабилната си позиция сред четирите мастноразтворими витамина, технически погледнато, той не отговаря на определението за тези важни нутриенти. Вярно е, че е незаменим за доброто здраве, но всъщност човешкият организъм може да го произвежда сам, докато набавянето му от храната е относително трудно, тъй като присъства почти изключително само в мазните риби и яйчните жълтъци. Но дори и приеманият с храната витамин D трябва да се преобразува в тялото, за да може то да го използва.

С промяната на навиците ни и начина ни на живот днес много от нас не могат да разчитат, че тялото ни ще произвежда достатъчно витамин D по „старомодния“ начин чрез излагане на кожата на слънце. В наши дни все повече ни се налага да разчитаме на хранителни добавки, за да си го набавяме в достатъчни количества, което неочаквано приближава този нутриент до научната дефиниция за витамин.

Слънчевите лъчи може да не стигат

Естественото производство на витамин D се случва в кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи тип B (UVB). В миналото, когато повечето хора запретвали ръкави, за да работят на полето под палещото слънце, дефицитът на витамин D е бил рядкост. Но с преместването на работата от градините и селските стопанства към закритите офиси, ситуацията се променя. Пигментацията на кожата също влияе върху производството на слънчевия витамин и затова по-тъмнокожите са изложени на по-голям риск от недостиг.

Според проучванията близо 48% от световното население има ниски нива на витамин D в кръвта. Различни фактори играят роля за дефицита му, като ограниченото излагане на слънце е на първо място. С изключение на кратките летни месеци, хората, живеещи на ширини над 37 градуса северно или южно от екватора (България е разположена между 41°и 44° северна ширина), не получават достатъчно UVB енергия от слънцето, за да произвеждат необходимите количества витамин D. Същото важи и за онези, които прекарват по-голяма част от времето си на закрито, както и за ползващите слънцезащитни продукти. Това е пример за неочаквана последица от иначе разумно поведение. Как тогава едновременно да пазите кожата си от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и да поддържате костите и зъбите си здрави?

Хранителни добавки на помощ

Решението е в хранителните добавки, а един от най-добрите варианти сред тях е новият продукт на Форевър АБСОРБЕНТ-D!

Той е отличен източник на слънчевия витамин под формата на дъвчащи таблетки, които подобряват усвояването му. Всяка от вкусните и практични таблетки ви зарежда с 20 микрограма витамин D, за да сте спокойни, че организмът ви разполага с необходимите количества от нутриента.

Създаден с уникална комбинация от два витамина – D и E, АБСОРБЕНТ-D не само допринася за нормалната функция на имунната система и за нормалното състояние на костите, но и спомага за защита на клетките от оксидативен стрес.

Натурален вкус и цвят

Таблетките са с натурален вкус на плодове от опунция, наричана още бодлива круша. Кактусът опунция расте в полупустинен климат също като алоето на Форевър. Плодовете на разновидността, вложена в продукта на Форевър, са наситено червени и на тях се дължи приятният розов цвят на таблетките. Бодливата круша е богата на антиоксиданти и каротеноиди, източник е на витамини и минерали като магнезий и калий.

Сладостта на АБСОРБЕНТ-D също идва от естествени и нискокалорични съставки – сорбитол и фруктоза. Но дъвчащите таблетки не са прекомерно сладки, а и леко тръпчиви.

Кратки факти за АБСОРБЕНТ-D

  • Една таблетка съдържа 20 мкг витамин D и 12 мг витамин Е.
  • Витамин D допринася за нормалната функция на имунната система.
  • Той спомага и за поддържане на нормалната функция на мускулите и състоянието на костите и зъбите.
  • Продуктът е обогатен с витамин E, който пък допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.
  • Дъвчащи таблетки за по-добро усвояване на витамин D и удобни за взимане в движение.
  • Сладкият аромат на плодове от опунция се извлича от натурални съставки.
  • Подходящи за хора, които работят на закрито.
  • Без изкуствени подсладители и оцветители. Без глутен и млечни съставки.
  • Притежава сертификати Кашер и Халал.

Споделете с приятели:

Нагоре