Прегърнете новото

Форевър

Как промяната на режима може да се отрази положително върху нагласата

Новата година е идеалният момент да си припомним какво правим със страст, към какво се стремим, как се грижим за здравето и жизнеността си. С обръщането на календара можем по-ясно да си дадем сметка кои аспекти от живота си искаме да променим. Това важи още повече, ако сте затънали в едни и същи коловози и всеки ден е като предишния. Един от най-добрите начини да излезете от рутината, която едва ли е особено полезна за вас, е да опитвате нови неща — да се срещате с нови хора, да откривате нови забавни занимания и да посещавате различни непознати места. Така не само ще се чувствате по-живи, но и можете и положително да промените мисленето си. Предлагаме ви пет полезни начина да превърнете „новото“ в приоритет през новата година.

1. Променя химическия състав на мозъка.

Също както тялото ви има нужда от храна за енергия, на мозъка ви също му трябват нови неща, които да го стимулират. Непознатите изживявания изострят фокуса и умствените способности, като същевременно повишават творчеството. Всъщност практикуването на нови умения увеличава плътността на миелина или бялото вещество в мозъка, което спомага за подобряване изпълнението на задачите. Когато опитваме нови неща, оптимизираме и ученето, като стимулираме невроните, а това освобождава допамин, който пък ни мотивира да търсим още нови изживявания. Колкото повече практикуваме живот, изпъстрен с новости, толкова повече ще го превърнем в част от една различна рутина, основаваща се на любопитство и любознателност към всичко наоколо.

2. Презарежда ума.

За да презаредим батериите си, не е задължително да си почиваме и да не правим нищо (макар че понякога и без това не може!) В някои случаи най-добрият начин да се възстановим е като се хвърлим в дейност, която отвлича ума ни от ежедневието и отговорностите ни. Можем например първоначално да се запишем на танци заради движението, но после да се окаже, че те ни помагат да се изгубим в музиката и движението, а защо не и да се запознаем с нови хора. Комбинацията от новото и възможността да се откъснем от редовния си режим на безброй задачи ни освежава в много аспекти и така помага на ума ни да се възстанови, за да сме още по-продуктивни.

3. Повдига самочувствието.

Може първоначално да ни се стори плашещо да усвоим ново умение или да променим дневния си режим, като вмъкнем сутрешна тренировка, преди да се гмурнем в чакащите имейли. Често опитването на нещо ново се състои в преодоляване на страха — страх от провал, от дискомфорт или от това, че ще изглеждаме неловко. Но колкото повече опитваме, толкова повече страхът ни се разсейва и ставаме по-добри в новото си занимание. Това усъвършенстване и упорството ни да опитваме отново ще повишат самочувствието ни и ще ни изпълнят с усещане за реализация.

4. Дава нова гледна точка.

Когато сме отворени за нови изживявания, ние опознаваме себе си по различен начин. Може да установим, че притежаваме умения, за които никога не сме подозирали, или да изненадаме себе си със способността си да общуваме. Нормално е човек да си съчини история за какво сам си мисли, че го бива (и за какво не толкова), но новите изживявания ни помагат да я пренапишем, като ни дават шанс да погледнем себе си и уменията си от нов ъгъл.

5. Помага за приспособяване към промените.

Както често се казва – единствената константа е промяната. Животът неизбежно ни носи какви ли не промени, а как се справяме с тях зависи от способността ни да се адаптираме. Когато усвояваме ново умение, влагаме енергията си да разберем каква е непознатата задача, която вършим, и се приспособяваме към онова, което се иска от нас. Така че колкото по-разнообразен е житейският ни опит, толкова по-лесно ще се адаптираме към промените.

Енергията на новата година предлага подходящ момент да прегърнем новото. Помислете за нещата, които винаги сте искали да опитате (или да опитате отново!), за човека във фитнеса, когото срещате редовно, но никога не сте поздравили, или за местата, които от години искате да посетите. После си представете как би изглеждал животът ви, ако направите смелата крачка и промените рутината на ежедневието си.

Споделете с приятели:

Нагоре