Да върнем детството на децата си

Форевър България

Родителите са готови да направят всичко, за да се чувства детето им добре. В съвременния живот дори малчуганите не са пощадени от трескавото ежедневие – тичат на уроци по език, пиано или балет, бързат за спортни събития или да напишат повече домашни, отколкото ни се струва възможно. Често програмата им е по-натоварена и от нашата. А само се замислете колко трудно ни е на нас да вместим движението и спорта в претъпканото си ежедневие.

Но все пак трябва да има начин да върнем на рожбите си детството и радостта от игрите на открито. Решението е в баланс между работа и забавление. За щастие децата се адаптират лесно и с няколко малки корекции в режима им на движение и хранене можем да уравновесим както техния начин на живот, така и своя собствен. Предлагаме ви няколко съвета за постигане на баланс от ранна възраст.

Движение

Не успявате да намерите време за спорт? Превърнете го в част от друга планирана дейност. Когато сте с децата си навън, ходете пеш или карайте колело, вместо да се движите с кола или градски транспорт. Качвайте се и слизайте по стълбите, вместо с асансьор или ескалатор. Паркирайте по-далече от магазина, когато отивате заедно на пазар.

Макар да няма спор, че децата ни растат в електронна среда, всички добре знаем колко лесно е да изгубим няколко часа в сърфиране из интернет или в превключване на телевизионните канали. И дори да приемем, че кратко време пред екрана би могло да ни разтовари, нека си признаем – саморегулирането не е лесно. Превърнете в практика да ограничавате времето, в което детето ви гледа телевизия, филми, или играе на компютърни игри до под два часа дневно. Един от начините да го постигнете е като се договорите с него да си „заработва” минутите пред екрана със същата продължителност физическа активност. Така то скоро ще започне да осъзнава колко много време прекарва в компанията на електронни устройства.

Планирайте семейни почивки, които включват движение – колоездене, планинарство, плуване, гребане, конна езда, ски и др.

Купувайте на децата си подаръци със спортна ориентация – ракета за тенис, въже за скачане, федербал, топка, велосипед или тротинетка, летяща чиния и всичко друго, което може да ги стимулира да се движат, докато се забавляват.

Насърчавайте приятелства с деца, които играят навън ежедневно.

Хранене

Понякога, когато сме прекалено натоварени, първото нещо, което пада жертва на стреса и липсата на време са трите пълноценни хранения, които трябва да приемаме всеки ден. Дори ако отделяме само по половин час за ядене, това прави общо по десет часа и половина седмично, които трябва да посвещаваме на здравословно хранене. А ако пресметнем реалното време за пазаруване, подготовка, готвене, хранене и почистване, общият брой часове скача на 21. За баланс на претоварената програма е важно детето да започва деня си сутрин с питателна закуска, включваща пълнозърнеста храна, плодове и протеини. Не бива да позволявате на захарните закуски да се превръщат в навик.

Оставяйте децата си сами да планират поне едно пълноценно ястие през седмицата, за да научат отрано принципите на балансираното хранене.

Старайте се в дома ви винаги да има разнообразие от здравословни варианти за хапване на крак – пресни плодове, зеленчуци, пълноценни зърнени закуски и крекери, които децата ви да могат да ядат в движение.

Научете ги от малки да четат етикетите на хранителните продукти и да търсят богати на полезни съставки като витамини, минерали и протеини и да ограничават храните, преобладаващи на наситени мазнини, захари и други въглехидрати.

И разбира се, нека не забравяме, че детските витамини ФОРЕВЪР КИДС могат да ни помагат да поддържаме равновесието в растящите тела в моментите, когато храненето неволно и за кратко ни се изплъзва. Дъвчащите таблетки са вкусни и зареждат организма с витамини, минерали, микроелементи и фитонутриенти от подбрани плодове и зеленчуци.

Всички искаме най-доброто за децата си. Ако ги дарим с баланс от ранна възраст, те ще растат здрави и щастливи.

Споделете с приятели:

Нагоре