Как да правим първокласни презентации

Форевър

Също като другите две неизбежни неща – смъртта и данъците, презентациите са неотменна част от живота и работата ви като собственици на Форевър бизнес. Доста време бяхте принудени да работите с онлайн презентации, но сега, когато отново можем да се събираме на живо, трябва да си припомните какво е да застанете пред зала с публика.

Харесва ли ви, или не, факт е, че е далеч по-малко вероятно човек да обърне внимание на продукт, проект или каквото и да било друго, ако той му бъде представен лошо. А ключът към добрата презентация е увереността. Ето няколко съвета за самоувереност (или симулирането ѝ).

Съставете си списък

Напишете всичко, което може да се обърка и трябва да проверите. Направете го достатъчно дълго време преди събитието. В лудницата около презентацията няма начин да не забравите нещо, но списъкът ви ще е гаранция, че сте проверили и тествали всичко, което е нужно – от батерии и кабели до печатни материали за публиката.

Познавайте материята

Сигурно през ум не би ви минало да правите презентация, без да знаете за какво. Но да имаш идея какво ще представяш не е същото като да познаваш съдържанието така, че просто да не можеш да се объркаш, дори и да опитваш. Репетирайте на глас и преработвайте презентацията си, както едно време се готвехте за изпити (или дори още по-усърдно, ако в училище не сте се старали много). Опитът е най-добрият учител. Колкото повече презентации правите, толкова по-лесно ще става. Запознайте се много добре със самата презентация. Бъдете сигурни, че можете да боравите и с техниката, която ще използвате – компютри, дистанционни и т.н.

Изглеждайте представително

Облечете се така, че да се чувствате уверени да застанете пред публика. Не забравяйте, че представяте голяма и качествена компанията, която предлага сериозен бизнес и отлични доходи. Никой няма да ви приеме сериозно, ако изглеждате, сякаш току-що сте се измъкнали от леглото.

Успокойте се

Ако се притеснявате да говорите пред хора, преди презентацията намерете тихо място, където да се отпуснете и съсредоточите. Дишайте дълбоко. Старайте се да запазите спокойствие и по време на представянето. Бързото говорене е честа грешка, която изнервя и вас. Налагайте си да говорите по-бавно.

Само по същество

Следвайте презентациите, създадени за вас от Форевър. Те са изпитано ефективни и професионално направени. Движете се ритмично по слайдовете, без да се отплесвате да говорите дълго за едно от нещата и после да препускате през останалите. Говорете стегнато, не споменавайте нищо, което не е 100% уместно и по същество.

Използвайте периферното си зрение

Постарайте се да започнете съзнателно да забелязвате какво долавяте и с ъгълчетата на очите си. Когато е много притеснен, човек се фиксира върху това, което го плаши. За повечето презентатори страшилището е публиката. Ако си наложите да възприемате и другите неща в помещението, които не ви плашат, намалявате напрежението в себе си.

Създайте си реалистична представа за успеха

Помнете, че е почти невъзможно всички да харесат вас и представянето ви. Не се разочаровайте, ако накрая не получите оглушителни аплодисменти. В крайна сметка важно е дали сте постигнали целта на представянето си – да привлечете хората в екипа си.

Споделете с приятели:

Нагоре