Здравословни съвети за горещините

Форевър

Лято е и е горещо! Много горещо! Сезонът има много предимства, на които всички се радваме – отпуски на море или планина със семейството, почивка от работа и училище, водни забавления в басейна, игри на открито и какво ли още не. Но и летните дни имат своите демони: слънчеви изгаряния, умора, обезводняване и проблеми, свързани с опасно високите температури. Ето няколко съвета как да поддържате здравето и жизнеността си, въпреки жегите.

Климатизация

Прекарвайте известно време в климатизирани помещения, доколкото имате възможност. Те отнемат част от стреса на организма. Ако нямате климатик или планирате да прекарате дълго време на открито, опитайте се да вмъкнете в програмата си един-два часа покупки в голям търговски център, отдих с книга в ръка в библиотеката или в друга обществена сграда, която предлага прохлада.

Къпане

Когато температурите навън надхвърлят 30 градуса, дори и вентилаторите вече не помагат. Можете да понижавате телесната си температура, като взимате хладни душове или вани. А ако пък имате късмета да сте близо до басейн, река, езеро или море – скачайте в прохладата на водата!

Облекло

При големи горещини е важно да съобразявате и дрехите си – старайте се да носите леки и широки одежди в светъл цвят.

Превозни средства

Никога не оставяйте човек или животно в затворен автомобил, паркиран под палещото слънце! Деца, домашни любимци, възрастни хора или който и да било друг. Дори климатикът да работи, възможно е колата да изгасне, докато ви няма. Не забравяйте и риска крадец да разбие автомобила и да го открадне заедно с беззащитното дете, куче или коте.

Предупредителни знаци

Бъдете нащрек за признаците на здравословни оплаквания, свързани с жегата. Страдащият от топлинен удар може да почувства световъртеж, слабост или тревога. Сред останалите оплаквания са главоболие, липса на урина, ускорен пулс, объркване, втрисане, а при напреднала фаза – изпадане в безсъзнание, или дори в кома. Топлинният удар може да бъде фатален!

Дейности на открито

Ако е задължително да спортувате на открито, ограничете заниманията си в ранните сутрешни или късните вечерни часове.

Течности

Избягвайте алкохол, кофеин и сладки напитки, които само допринасят за обезводняването. Пийте много вода и добавяйте електролитна напитка при занимания, които предизвикват обилно потене.

Почивки

Ако прекарвате дълго време на открито в горещо време, отделяйте време за кратки почивки на всеки 15 минути, за да се разхлаждате.

Защита от слънцето

Носете шапка с широка периферия или носете чадър, не забравяйте слънчевите си очила и слънцезащитният лосион АЛОЕ СЪНСКРИЙН с фактор 30.

Продуктите на Форевър

Форевър предлага продукти, които могат да ви помогнат да се радвате на слънцето и лятото.

Добре охладените АЛОЕ НАПИТКИ.ще ви носят не само свежест в жегата, но и ще зареждат организма ви с полезни хранителни вещества, които да му помагат да се справя с неблагоприятните условия в горещите дни.

ПЧЕЛНИЯТ ПРАШЕЦ допринася за добро общо здраве и осигурява ценни аминокиселини на сгорещеното и изморено тяло.

Независимо дали си почивате на двора със семейството или сте на плажа, не бива да забравяте допълнителния стрес, който жегата причинява на организма. Също както през зимата взимаме мерки, преди да излезем навън, за да се предпазим от измръзване – обличаме се топло или изпиваме чаша топъл чай, така и в топлите месеци трябва да се отнасяме с внимание към здравето си и да не го излагаме на рискове, свързани с високите температури.

Споделете с приятели:

Нагоре