Козе градинарство

Форевър

Как близо 3 000 кози осигуряват екологично плевене на алое растенията ни

Много от продуктите на Форевър тръгват от нашите алое поля, простиращи се на обща площ от три хиляди хектара в Тексас и Доминиканската република. Всяка година там отглеждаме около 40 милиона растения от вида Aloe Barbadensis Miller – най-ценната разновидност от хранителна гледна точка. Те растат под яркото карибско слънце и зоркия поглед на нашите кози градинари. Узрелите листа се берат на ръка, изпращат се в преработвателните предприятия, а оттам към производството на Форевър.

В Доминиканската република Форевър отглежда близо 3 000 кози, които целогодишно се грижат за алое насажденията, като пасат нежеланите плевели и същевременно осигуряват натурално наторяване. Козите ядат почти всички растения, включително инвазивни видове, както и дразнещите или дори опасни за човека като отровния бръшлян. Те обикновено пасат по шест часа дневно, което ги превръща в отлични естествени градинари. Една коза може да изяжда между два и два и половина килограма фураж дневно и да произвежда близо един тон тор годишно. Това прави близо три хиляди тона натурално наторяване за алое вера растенията на Форевър всяка година!

Симпатичните членове на Форевър семейството са от три различни породи и бяха настанени в алое полетата ни в Доминикана преди повече от 10 години. В момента работим върху проект за въвеждане на същия екологичен метод на плевене и торене и в алое насажденията ни в Мишън, щата Тексас.

„По света използването на кози като натурален вариант за отърваване от нежелани плевели и естествено наторяване на определени култури е добре познато“, казва Рафаел Хернандес, корпоративен директор по здраве, безопасност и околна среда на Форевър.

Възползването от услугите на козите елиминира нуждата от използване на силни химикали за освобождаване от плевелите или за торене на почвата. Освен това четириногите градинари снижават количеството гориво, необходимо за задвижване на техниката, която иначе би се наложило да бъде използвана.

Хернандес казва, че козите изяждат плевелите, поникващи около алое растенията, но не и самите тях, защото месестите им листа са твърде кисели за козия вкус.

Плевелите отслабват почвата, като извличат от нея хранителни вещества, ако не бъдат отстранени. Затова работата, която козите вършат, е особено полезна за култивирането на здрави и питателни алое растения. В отплата те получават обширни пасбища, изобилие от храна и щастлив живот.

„Козите на Форевър получават грижите, полагащи се на всяко селскостопанско животно“, казва Хернандес. „Някои от работниците, отглеждащи растенията, се занимават и с козите, като им осигуряват достатъчно вода и оказват по-специални грижи за яретата, поддържайки тези членове на Форевър семейството здрави.“

Още факти за алое полята

  • Цялата вода, с която се мият алое листата на Форевър, се рециклира и използва за напояване на насажденията.
  • Отглежданите в полята ни средно около 40 милиона алое вера растения пречистват въздуха от милиони тонове въглероден диоксид всяка година.

Споделете с приятели:

Нагоре