Колко важно е признанието в екипа

По материали от Форевър Великобритания

Да се чувстваме ценени и уважавани е задължителен елемент на нашето щастие. Признанието за постиженията ни – и големи, и малки, е важно за повишаване на нивата на радост, както у индивидите, така и в екипите.

Защо иначе 65% от служителите ще посочват липсата на признание като основна причина да напускат работа? Във Форевър разбираме значението на признанието, то е залегнало в природата ни и често е ключов фактор толкова много хора да се вдъхновяват да започват лично бизнес пътешествие с нас.

Как и защо признанието ни влияе толкова?

Просто мозъците ни са устроени така, че имат нужда от него. Самото признание води до освобождаването на допамин – невротрансмитер, произвеждан от мозъка. Той стимулира онези негови части, които обработват наградите и похвалите и създават положителни емоции като удовлетворение и удоволствие.

Но тъй като ефектът от допамина отшумява доста бързо, трябва да отбелязваме постиженията на хората редовно. Признанието е краткосрочна нужда, която трябва да се задоволява периодично. Колко често трябва да го демонстрираме при даден човек? Индивидуално е и зависи от личността, но от Галъп препоръчват ежеседмична похвала (искрена и конкретна) за малки постижения, докато по-значимите признания за по-големи успехи могат да се правят всеки месец. Това не са строги правила и не бива да пропускаме, че гъвкавостта според ситуацията е важна. Обръщайте внимание, когато хората правят нещата добре, и ги хвалете веднага. Може да става дума за обаждане, имейл или WhatsApp съобщение, но не дръжте положителните си отзиви само между вас и човека, а споменавайте добре свършената работа в канала, чрез който общувате с екипа си (WhatsApp, вайбър, фейсбук група или друга платформа). Видео среща на екипа е идеален начин за отбелязване на нечие постижение. Понякога в живота най-голямо значение имат малките неща – благодарността и похвалата много помагат. Хората рядко се радват само на финансовото възнаграждение.

Долавяйте потребностите на отделните членове на екипа си. Мнозина се включват във Форевър, за да избягат от безличието на еднаквите редови служители. Не всеки ще развива бизнеса си с еднакво темпо – хората имат различни цели, различни ангажименти, различна мотивация и могат да отделят различно време за Форевър. Освен това всеки придобива умения с различна бързина и притежава различно ниво на самоувереност по отношение на специфичните аспекти на бизнеса – някой може да обича да предлага продуктите, но да не смее да привлича хора в бизнеса, а при друг да е обратното. По същата логика не всеки иска едно и също признание, уважавайте тези особености и работете с тях.

Според проучванията признанието пряко влияе върху мотивацията ни. Трите най-силно демотивиращи неща са: усещането, че не си достатъчно ценен, липсата на признание и, ако наистина ви интересува кое е третото – да работиш под лошо ръководство.

Липсата на мотивация ни се отразява по следните начини (по важност):

  1. настроението ни се влошава;
  2. ставаме по-малко продуктивни;
  3. душевното ни здраве се влошава;
  4. качеството на работата ни спада;
  5. качеството на храната ни се влошава (посягаме към по-нездравословни храни).

Списъкът е впечатляващ и не е трудно да видим как всичко изброено оказва сериозно въздействие върху щастието ни и цялостното качество на нашия живот, както в личен, така и в професионален план. В среда, подхранваща признанията, 31% по-малко хора напускат екипа. Не бива да подценяваме и силата на положителните отзиви, идващи от колегите в групата, а не само от спонсорите и Мениджърите. Има 35,7% по-голяма вероятност похвалата и уважението да въздействат положително, ако идват от сътрудници на същото ниво, отколкото ако са насочени само от горе надолу. Затова също е важно да насърчавате хората в екипа си да се ценят един друг и взаимно да отбелязват постиженията си.

Споделете с приятели:

Нагоре