Колко важно е признанието в екипа
Да се чувстваме ценени и уважавани е задължителен елемент на нашето щастие. Признанието за постиженията ни – и големи, и малки, е важно за повишаване на нивата на радост, както у индивидите, така и в екипите.
Защо иначе 65% от служителите ще посочват липсата на признание като основна причина да напускат работа? Във Форевър разбираме значението на признанието, то е залегнало в природата ни и често е ключов фактор толкова много хора да се вдъхновяват да започват лично бизнес пътешествие с нас.
Как и защо признанието ни влияе толкова?
Просто мозъците ни са устроени така, че имат нужда от него. Самото признание води до освобождаването на допамин – невротрансмитер, произвеждан от мозъка. Той стимулира онези негови части, които обработват наградите и похвалите и създават положителни емоции като удовлетворение и удоволствие.
Но тъй като ефектът от допамина отшумява доста бързо, трябва да отбелязваме постиженията на хората редовно. Признанието е краткосрочна нужда, която трябва да се задоволява периодично. Колко често трябва да го демонстрираме при даден човек? Индивидуално е и зависи от личността, но от Галъп препоръчват ежеседмична похвала (искрена и конкретна) за малки постижения, докато по-значимите признания за по-големи успехи могат да се правят всеки месец. Това не са строги правила и не бива да пропускаме, че гъвкавостта според ситуацията е важна. Обръщайте внимание, когато хората правят нещата добре, и ги хвалете веднага. Може да става дума за обаждане, имейл или WhatsApp съобщение, но не дръжте положителните си отзиви само между вас и човека, а споменавайте добре свършената работа в канала, чрез който общувате с екипа си (WhatsApp, вайбър, фейсбук група или друга платформа). Видео среща на екипа е идеален начин за отбелязване на нечие постижение. Понякога в живота най-голямо значение имат малките неща – благодарността и похвалата много помагат. Хората рядко се радват само на финансовото възнаграждение.
![]( images/Recognition1.jpg)
Долавяйте потребностите на отделните членове на екипа си. Мнозина се включват във Форевър, за да избягат от безличието на еднаквите редови служители. Не всеки ще развива бизнеса си с еднакво темпо – хората имат различни цели, различни ангажименти, различна мотивация и могат да отделят различно време за Форевър. Освен това всеки придобива умения с различна бързина и притежава различно ниво на самоувереност по отношение на специфичните аспекти на бизнеса – някой може да обича да предлага продуктите, но да не смее да привлича хора в бизнеса, а при друг да е обратното. По същата логика не всеки иска едно и също признание, уважавайте тези особености и работете с тях.
Според проучванията признанието пряко влияе върху мотивацията ни. Трите най-силно демотивиращи неща са: усещането, че не си достатъчно ценен, липсата на признание и, ако наистина ви интересува кое е третото – да работиш под лошо ръководство.
Липсата на мотивация ни се отразява по следните начини (по важност):
- настроението ни се влошава;
- ставаме по-малко продуктивни;
- душевното ни здраве се влошава;
- качеството на работата ни спада;
- качеството на храната ни се влошава (посягаме към по-нездравословни храни).
Списъкът е впечатляващ и не е трудно да видим как всичко изброено оказва сериозно въздействие върху щастието ни и цялостното качество на нашия живот, както в личен, така и в професионален план. В среда, подхранваща признанията, 31% по-малко хора напускат екипа. Не бива да подценяваме и силата на положителните отзиви, идващи от колегите в групата, а не само от спонсорите и Мениджърите. Има 35,7% по-голяма вероятност похвалата и уважението да въздействат положително, ако идват от сътрудници на същото ниво, отколкото ако са насочени само от горе надолу. Затова също е важно да насърчавате хората в екипа си да се ценят един друг и взаимно да отбелязват постиженията си.