Невероятно полезните праскови

по материали на Форевър Великобритания

Природата предлага изобилие от здравословни и полезни храни. Всички витамини и минерали, от които се нуждаем, за да се чувстваме добре, могат да бъдат открити в различни плодове и зеленчуци. А те неслучайно са сезонни – узряват точно когато имаме най-голяма нужда от хранителните вещества, с които ни зареждат.

Какви витамини откриваме в прасковите?

Лятото е сезонът на прасковите, което означава, че са богати на много от нутриентите, необходими ни през топлите дни. Само 100 г праскови съдържат 11% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Неведнъж сме споменавали, че той е чудесен за кожата и допринася за намаляване на чувството за отпадналост и умора. Освен него в 100 г праскови също има 7% от нужния ни за деня витамин A, 4% ниацин, 5% калий и богат набор от други витамини и полезни хранителни вещества. Но нека видим как точно яденето на праскови може да ни се отрази добре.

Много от нутриентите в прасковите са от полза за очите. Витамин А, рибофлавин (2%) и цинк (1%) допринасят за поддържането на нормално зрение. Не се опитваме да кажем, че ако ядете по една праскова дневно, няма да имате нужда от очила, но редовната консумация на тези витамини и минерали може да спомогне за поддържане на зрението. С толкова много екрани наоколо, които атакуват очите ни, това може само да ни е от полза.

Всички сме изпитвали страх, когато настинка или вирус се развихри вкъщи или в работата. Гледаме как колегите ни изчезват един по един в болнични, или близките ни си остават у дома и знаем, че е само въпрос на време бацилът да стигне и до нас. Но така ли е наистина? Когато болестотворните микроорганизми влязат в тялото ни, имунната ни система се изправя срещу тях. Затова отслабеният имунитет означава по-неефективна защита от настинки и вируси. Но ако предприемете стъпки да го укрепите, може да устоите на болестите. Прасковите съдържат витамини А, С, В6, фолат и минерали и микроелементи като желязо, цинк и мед в различни количества. Всички те допринасят за нормалното функциониране на имунната система. Така че следващия път, когато около вас се завърти сезонна настинка, може би си заслужава да минете през пазара и да заредите хладилника си с ароматни праскови.

За кои други части на тялото са полезни?

Прасковите съдържат витамин B6, който допринася за нормалното образуване на червени кръвни телца, и рибофлавин, който пък спомага за поддържане на тяхното нормално състояние. Червените кръвни телца представляват приблизително четвърт от клетките в човешкото тяло и доставят кислород до тъканите. Липсата на кислород може да доведе до сериозни здравословни проблеми и затова работата на червените кръвни телца е много важна. Освен това тиаминът в прасковите допринася за нормалната сърдечна функция, а всички знаем колко ключово е сърцето ни да бъде в добро състояние. Може да се каже, че то е най-важният орган в тялото, така че всичко, което може да му помага, е добре дошло.

Защо прасковите са добри за главата, косата и кожата ви?

Витамините и минералите в прасковите са полезни не само за тялото, но и за ума ви. Витамин С, тиамин, ниацин, витамин В6, фолат и магнезий са нутриенти, които допринасят за нормалната психична функция. Казано простичко, те могат да ни помагат да сме по-ведри и положително настроени (но в никакъв случай не твърдим, че могат да се преборят с дълготрайни психични разстройства, ако ви е тежко, обърнете се към професионалист).

Няколко от нутриентите в прасковите допринасят и за намаляване на чувството на отпадналост и умора, ефект, който мнозина от нас ще приветстват с отворени обятия. Пантотеновата киселина (2%) пък подпомага нормалната умствена дейност, така че плодовете и зеленчуците, богати на този витамин са отличен избор за децата ви преди изпити.

Нека не забравяме, че прасковите съдържат и още 3% мед, която допринася за нормалната пигментация на косата и кожата. А това е в допълнение към всички дерматологични ползи от витамин С, които често сме споменавали. Пък и 100 г праскови съдържат само 39 калории, така че можете да се радвате на всички техни предимства без притеснения за талията си!

Ясно е, че ползите от прасковите са многобройни – грижат се за душевното ни състояние, кожата и тялото ни. Така природата ни помага да изглеждаме и да се чувстваме отлично през дългите летни дни. Но може би още по-важен е фактът, че прасковите са и изумително вкусни! Ако нямате време да ядете праскови всеки ден, защо не опитате нашата алое напитка със сладките плодове?
АЛОЕ И ПРАСКОВИ ви зарежда с всички техни преимущества, като ги подсилва с многобройните ползи на гела от алое вера в ароматна и сладка напитка. С нея можете целогодишно да се наслаждавате на полезните нутриенти и в двете растения!

Споделете с приятели:

Нагоре